Cum se curata si intretine otelul inoxidabil
Otelul inoxidabil este un material folosit in amenajarea bucatariilor profesionale (mobilier de inox, carucioare pentru tavi, accesorii de bucatarie, unitati frigorifice, echipamente preparare, hote profesionale, etc).
Spre suprindrerea unora, putini stiu ca otelul inoxidabil rugineste daca nu este curatat in mod regulat si intretinut corespunzator.
Mobilierul de inox si echipamentele din inox trebuie sa fie curatat atat din considerente estetice cat si pentru a pastra rezistenta la coroziune.
De ce rugineste otelul inoxidabil?
Otelul inoxidabil este un aliaj al oțelului cu un conținut scăzut de carbon în compoziție, care conține crom în proporție de 10 % din greutate. Prezența cromului permite formarea unei pelicule dure de oxid de crom, conferindu-i oțelului inoxidabil proprietățile sale unice de inoxidabilitate și rezistență la coroziune.
Daca acesta pelicula este indepartata, prin coroziune, otelul inoxidabil va rugini precum otellul normal.
Cauzele care duc la aparitia coroziunii la otelul inoxidabil:
Orice contaminare a suprafetei cu murdarie sau alte materiale sunt factori care pot duce la o durata de viata reduse în mod drastic pentru otelurile inoxidabile.
Acesti contaminanti pot fi particule minuscule de fier sau rugina din alte oteluri non-inoxidabil utilizate in apropiere sau lasate pe suprafata si neîndepartate ulterior.
Un alt factor care duce la aparitia coroziunii este utilizarea sarii sau a apei sarate pe suprafata de lucru.
Mediile de lucru poate crea, de asemenea, conditii mai agresive, cum ar fi atmosfera calda din bucatariile profesionale sau umiditatea ridicata. Aceste medii pot creste viteza de coroziune si necesita întretinere frecventa.
Sfaturi pentru curatarea si intretinerea otelului inoxidabil:
Otelul inoxidabil trebui sa fie sters cu o carpa din microfibre sau bureti moi cu apa calda, folosind un detergent cu un Ph mediu.
Orice curatare a otelului inoxidabil trebui sa fie întotdeauna imediat urmata de clatire, pentru indepartarea urmelor de detergent, cu apa calda si pe urma stergerea cu un prosop uscat.
Nu folositi agenti de curatare care contin clor (in general, hipoclorit de sodiu) sau acid clorhidric.Nu folositi bureti sau perii abrazivi
Evitati contactul prelungit cu lichide sarate.
Evitati contactul direct sau prelungit cu obiecte din fier care ruginesc (fonta sau pilitura de fier).
Ce e de făcut dacă inoxul ruginește
Soluțiile cu clor pot îndepărta straturile protectoare de oxid de crom de pe suprafața inoxului expunând-o riscului de coroziune. Odată rugina instalată pe inox, singura soluție pentru îndepărtarea ei este pasivarea. Pasivarea este procesul prin care inoxul este tratat cu ajutorul unui oxidant ușor (o soluție de acid azotic de exemplu) care va permite formarea din nou a peliculei pasive protectoare.
-
Carucior bagaje inox 56x70x120 cm
681,49 lei + TVA (810,97 lei cu TVA) -
Dulap inox vertical 700 mm usa batanta cu 4 polite
4.074,03 lei – 7.506,37 lei -
Pubela inox 100 litri fara pedala
736,21 lei + TVA (876,09 lei cu TVA) -
Masa inox tip dulap 500 x 700 x 850 mm
1.755,96 lei + TVA (2.089,59 lei cu TVA) -
Carucior 200 farfurii cu 2 rafturi
2.352,89 lei + TVA (2.799,94 lei cu TVA)
Lasă un răspuns